Dezvoltare personala

#copii #divort #fericire #adolescenti

Adolescentii fericiti, mai predispusi la divort

Copiii si adolescentii fericiti au sanse mai mari de a deveni adulti fericiti, insa ar putea fi predispusi la divort, potrivit unui studiu realizat la Universitatea Cambridge.

Fericirea in copilarie si in adolescenta te poate ajuta sa devii un adult mai fericit, insa are o influenta si asupra stabilitatii relatiilor.

Un studiu recent, realizat de cercetatorii de la Universitatea Cambridge, a analizat statistic viata unor adulti care au fost fericiti in adolescenta.

Datele colectate de la 2.776 de adolescenti acum mai bine de 50 de ani au fost corelate de specialistii de la Cambridge cu fericirea conjugala inregistrata mai tarziu, iar rezultatul a fost surprinzator pentru toti cei implicati.

 

Fericirea, dusmanul bolilor psihice?

 

Copii au fost notati la varsta de 13, respectiv 15 ani, cu patru indicatori ai fericirii: "foarte popular printre ceilalti copii", "deosebit de fericit si multumit", "se imprieteneste cu usurinta" si "foarte energetic, rareori obosit".

Pe baza raspunsurilor, grupul a fost impartit in trei categorii: cei cu niciun indicator pozitiv, cei cu un singur indicator pozitiv si cei cu doua sau mai multe.

Cercetarea a continuat, iar subiectii au fost analizati si la varsta de 36, 43 si 53 de ani. Specialistii au luat in considerare trei indicatori: rata bolilor psihice, satisfactia generala in viata (bazata pe raspunsurile subiectilor) si viata sociala .

Adolescentii care au avut unul dintre indicatorii initiali pozitivi au avut parte de mai multe contacte sociale si de o satisfactie mai ridicata in viata decat cei care nu au prezentat niciun indicator pozitiv.

Cei cu un indicator pozitiv au prezentat un risc cu 21% mai scazut de a dezvolta boli psihice , in timp ce subiectii cu doi indicatori pozitivi au fost cu pana la 60% mai putin predispusi la boli psihice.

Rata de divort a fost insa semnificativ mai mare la adolescentii cu doi sau mai multi indicatori pozitivi. 20,4% dintre cei care s-au casatorit au divortat cel putin o data, fata de 16,5% si 16,3% procentele inregistrate de celelalte grupuri de studiu.

 

Divortul, mai usor pentru copiii crescuti de parinti fericiti?

 

Cercetatoarea Felicia Huppert, co-autoare a studiului realizat la Universitatea Cambdrige, a explicat pentru HuffingtonPost.com rezultatele studiului.

Studiul nu a oferit rezultate concludente legate de motivul pentru care tinerii fericiti sunt mai predispusi la divort, insa cercetatorii analizeaza mai multe ipoteze.

"Una dintre posibilitari ar fi faptul ca adolescentii fericiti sunt de obicei mai increzatori in sine si au mai multi prieteni, dispusi sa ii sustina in cazul unor experiente nefericite. Daca ajung intr-o situatie neplacuta, in care casnicia lor devine nefericita , ei ar putea-o parasi cu mai multa usurinta", a explicat cercetatoarea.

"Cei care au fost fericiti in adolescenta provin, in general, dintr-un camin fericit si au crescut avand ca model o relatie fericita . Astfel, ei ar fi putut recunoaste cu mai multa usurinta semnele unei relatii care nu functioneaza", a mai spus Felicia Huppert.

Chiar daca rezultatele studiului ar putea fi interpretate intr-un mod pesimist, cercetatoarea de la Cambridge sustine ca cel mai important lucru este nivelul scazut al bolilor psihice in randul copiilor si adolescentilor mai fericiti ca media.

"Puterea de a parasi o casnicie nefericita nu este un lucru atat de rau", a concluzionat specialista.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Sfatul expertului