Dezvoltare personala

#cheltui #risipa #manager #bani #timp

6 semne ca esti incredibil de cheltuitoare si ce sa faci in privinta asta

Facem risipa de bani, dar si de timp. Si mai rau, facem risipa uneori chiar si de sentimente. Cheltuim inutil, de la finante pana la energie fizica si asta pentru ca suntem manageri slabi ai resurselor.

A fi risipitor nu se refera intotdeauna numai la bani. Orice exces poate insemna o risipa. Iata cum iti poti da seama daca esti o cheltuitoare fara masura:

1. Umpli mereu cosul de cumparaturi

Promotiile iti fac cu ochiul de cum pasesti intr-un magazin si esti tentata sa profiti de toate ofertele. Si uite asa umpli cosul de cumparaturi, iar cand ajungi acasa iti dai seama ca de cel putin jumatate din achizitii te puteai dispensa fara probleme. Solutia in acest caz este sa iti faci o lista de cumparaturi cu care sa pleci de acasa si sa nu te abati de la ea, oricat de interesante ti s-ar parea unele reduceri. In felul acesta cumperi doar ceea ce ai nevoie si scutesti o multime de bani.

2. Arunci des mancare

E bine sa consumi produse proaspete. Dar tocmai pentru ca esti avida la cumparaturi ajungi de multe ori sa arunci mare parte din ceea ce ai achizitionat pentru ca, spre exemplu, fructele si legumele se strica rapid, pana sa apuci sa le fi consumat. De aceea, e important sa cumperi mai putin si mai des, asigurandu-te astfel ca apuci sa consumi mancarea inainte sa se periseze.

3. Stai non-stop pe net

Risipa nu se refera strict la bani si la mancare, ci inclusiv la timpul tau. Daca petreci online mai mult de jumatate de ora pe zi e posibil sa iti pierzi timpul. Asta mai ales daca nu e parte din jobul tau acest lucru. Experimenteaza socializarea offline, bucurandu-te de prietenii reali, de natura.

4. Detii multiplu de piese

Uita-te la lucrurile care te inconjoara. Daca ai mai mult de patru seturi complete de prosoape de baie, de perdele de dus, de covorase, daca ai stive de seturi de pat si sertare pline cu lumanari parfumate inseamna ca agonisesti, nu gluma. Pentru ca e foarte probabil sa nu folosesti decat doua-trei prosoape, la fel si in ce priveste seturile pentru pat fiindca, nu-I asa, le-ai spalat, le-ai calcat si le refolosesti tot pe acelea, incearca sa te limitezi, sa nu exagerezi cumparand cat mai multe. La un moment dat te vei satura de ele numai vazandu-le si vei ajunge sa le arunci, cumparand altele si altele.

5. Agenda ta e plina ochi

Timpul zboara cu usurinta, deci fii cu bagare de seama cum ti-l imparti. Daca pierzi timpul cu maruntisuri, probabil ca nu vei avea timp sa faci ceva important. De aceea, cel mai bine ar fi sa iti verifici atent agenda si sa vezi ce e in neregula. Elimina orice poate fi amanat sau care nu absolut necesar. In felul acesta te vei elibera si vei gasi timp pentru tine si pentru cei apropiati.

6. Iei munca mult prea in serios

Daca esti mai mereu cea care stinge lumina in birou e semn ca exagerezi cu munca si ca ar trebui s-o lasi ceva mai moale. Focuseaza-te pe indeplinirea sarcinilor si evita sa te pierzi in amanunte. Vei vedea rapid rezultatele: nu vei mai fi tu ultima care pleaca de la munca.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului