Dezvoltare personala

#cum imbatranim frumos #dezvoltare personala #varsta

6 secrete care ne mentin tineri, dezvaluite de un psiholog roman

Specialistii afirma ca exista o legatura intre nivelul de inteligenta al unei persoane si modul in care acesta se raporteaza la procesul de imbatranire.

Potrivit cunoscutului psiholog Angela Nutu, exista un cliseu care spune ca varsta noastra este direct proportionala cu modul in care credem ca suntem si cu modul in care ne simtim.

“Cunoastem cu totii acest mit si iata ca tot mai multi specialisti in domeniu vin astazi si confirma acel lucru, si anume ca toate atitudinile si asteptarile noastre cu privire la imbatranire chiar joaca un rol important in cat de repede se produce acest fenomen in corpul nostru. Astfel, cei care isi pastreaza o minte puternica si pozitiva au trupuri sanatoase si imbatranesc mai greu fata de cei care sunt tot timpul ingrijorati de anii pe care ii au”, explica Angela Nutu, vicepresedintele Asociatiei Romane de Hipnoza.

Mai mult decat atat, specialistul crede ca inteligenta influenteaza starea fizica si varsta pe care le resimtim. Asadar, cu cat o pesoana are un coeficient de inteligenta mai ridicat, cu atat are sanse sa se mentina tanara un timp mai indelungat.

Iata 6 idei numai bune pentru a ne mentine tineri cat mai mult timp cu putinta 

1. Ia decizii bune in legatura cu sanatatea ta! 

“Oamenii mai inteligenti iau pur si simplu decizii mai bune in legatura cu starea lor de sanatate. Informeaza-te, fa-ti controale medicale regulate, cultiva o atitudine constienta si relaxata in legatura cu starea ta de sanatate, tine cont de vechiul dicton ”Mens sana in corpore sano!”, declara Angela Nutu.

 

 

2. Fii o persoana cu o mai mare „deschidere spre experienta” 

Persoanele deschise catre experiente noi sunt asociate cu un IQ mai ridicat. “Acest lucru se poate datora faptului ca un nivel ridicat de inteligenta ne ajuta sa procesam cu mai multa usurinta informatii complexe, ne creste curiozitatea despre lume, iar sentimente precum entuziasm, curiozitate si pofta de viata ne fac sa ne simtim mai tineri. De altfel, deschiderea spre experiente noi este una dintre trasaturile de personalitate „Big Five”, fiind deci recunoscuta ca o trasatura importanta si prezenta de-a lungul vietii”, explica psihologul.

3. Cand ai facut ultima data ceva pentru prima data? Fa tot timpul ceva nou!

“Cei care practica exclusiv stabilitatea si rutina nu vor putea deveni niciodata aventurieri dar nici nu vor putea trai viata la adevarata ei intensitate. Putem incerca cat mai mai multe lucruri noi si sa ne pastram mintea deschisa ideilor noi pentru a ne pastra tineretea cat mai mult timp.

Deschiderea catre nou este bine sa inlocuiasca stereotipurile legate de varsta. Oricand poti invata o limba noua sau poti calatori undeva unde nu ai mai fost. Totul depinde de cat de liber gandesti si de cat iti dai voie sa actionezi”, este de parere psihologul Angela Nutu.

4. Bucura-te de aventura si experienta, dar si de stabilitatea emotionala!

„O gandire echilibrata nu ne ofera doar un stil de viata sanatos, ci si longevitate. Este forte important sa stim sa ne adaptam situatiilor pe care viata ni le ofera si sa nu percepem evenimentele intr-o maniera atat de personala.  Este important sa vedem jumatatea plina a paharului, stiind ca nu evenimentele in sine conteaza, ci modul in care noi le interpretam”, spune psihologul.

5. Traieste in prezent, nu in trecut si continua sa iti faci planuri de viitor!

Psihologii spun ca batranii traiesc din amintiri, iar tinerii cu planurile. Din momentul in care incepem sa ne raportam la trecut ca si cum viitorul nu mai exista, atunci se accentueaza procesul de imbatranire. Sfatul psihologului este sa facem in asa fel incat sa avem tot timpul noi proiecte de viitor, sa facem ceva pentru cei din jurul nostru, sa ne implicam si daruim din experienta si intelepciunea pe care am acumulat-o.

“Nu vrem sa generalizam, dar se pare ca noua, romanilor, ne este mai greu sa ne „vedem” activi si utili si dupa varsta legala de pensionare. Putem sa ne cautam modele de oameni care sa ne inspire in aceasta directie: de exemplu, am un prieten extraordinar, un tanar domn de 92 de ani, psihoterapeut si profesor de hipnoterapie la Universitatea din San Diego (Edwin Yager), care continua sa dezvolte proiecte ample si importante la aceasta frumoasa varsta, mentinandu-se tanar si activ, reprezentand pentru mine o adevarata sursa de inspiratie”, declara psihologul Angela Nutu.

6. Nu-ti mai impune restrictii! 

“Am 50 de ani, deci nu mai pot sa ma imbrac ca la 20…” „Tipul acesta de gandire poate fi un exemplu de credinta limitativa dupa care multe persoane trecute de 50 de ani isi ghideaza viata. Ele reprezinta doar limitari pe care noi insine ni le impunem mental si apoi fizic.

Din ce in ce mai multi oameni isi dau seama cat de important este sa fii tu insuti si sa faci ceea ce simti; iar odata cu varsta, acest lucru iti este tot mai la indemana. Doar da-ti voie sa fii tu insuti!”, ne indeamna psihologul Angela Nutu, vicepresedintele Asociatiei Romane de Hipnoza.

Sursa foto: pexels.ro 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Expertul Acasa.ro, psihologul Elena Done

Pune o intrebare