Fiecare dintre noi are un loc pe care il poarta tot timpul in suflet si pe care il numeste "acasa". Care sunt lucrurile ce transforma o locuinta dintr-un simplu adapost in acel "acasa" la care te poti raporta ca un naufragiat la o pluta de salvare? Romanii gandeau la o scara mai larga spunand ca patria este acolo unde te simti bine, dar ideea ramane valabila si pentru adapostul tau zilnic.

1. Familia

Persoanele cu care imparti acelasi acoperis sunt un element de stabilitate in viata ta si asa este si normal sa fie, mai ales daca sunt familia ta. Ei si sentimentul de usurare pe care il simti cand ii vezi inseamna "acasa".

2. Zgomotele si linistea

Sentimentul de acasa este creat si de zgomotele familiare din locuinta. Joaca si galagia copiilor, zgomotele venind din bucatarie sau din gradina si in unele cazuri, de absenta lor, dupa ce toata lumea a adormit. Iar atunci nu iti ramane decat sa te relaxezi si sa te simti acasa.

3. Bariera dintre serviciu si acasa

Psihologii recomanda sa delimitezi clar cele doua zone. Serviciul are un program prestabilit prin contractul de munca. "Acasa" este cu totul alta poveste. Este bine ca locul unde iti recapeti linistea dupa o zi de munca sa ramana un sanctuar. Daca nu iti poti educa colegii sa nu te mai asalteze cu e-mailuri si telefoane, mimeaza o defectiune tehnica.

4. Tabieturile

Fie ca este vorba de seara de vizionat filme de la sfarsitul saptamanii sau de un gratar incins in curte, evenimentele pe care le organizezi impreuna cu familia ta se transforma in amintiri care dau valoare locului denumit casa.

5. Lista defectelor

Nu o sa iti vina sa crezi, dar micile imperfectiuni ale finisajelor din casa, defectiunile aparute peste noapte, zgarieturile trasate cu simt artistic de catre copil peste mobila din casa iti vor da senzatia apartenentei la acel spatiu. Le stii pe toate in detaliu, dar inca nu ai apucat sa rezolvi problema.

6. Lista proiectelor

Si din defectiune in defectiune, lista ta se va umple mereu de proiecte de amenajare si reamenajare a casei. Acesta este un semn ca deja tu si locuinta ta sunteti legati pe vecie de senzatia de acasa.

Sursa foto: mydecorative.com

  •   2014-04-25
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Marius Jianu

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles: Scapa de obiceiurile proaste care iti strica somnul

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Da! Si barbatii sufera de depresie

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii