Dezvoltare personala

# cum sa te iubesti # cabinet psihologie #respect de sine #psihologie #dezvoltare personala

5 semne ca nu ai deloc respect pentru tine

Calea catre o viata fericita trece prin echilibrul cu sine. Ori nu poti trai in armonie cu tine insuti daca nu te respecti suficient, iar consecintele se vor vedea in relatiile cu ceilalti, dar si in toate celelalte aspecte ale vietii tale. Iata, potrivit psihoterapeutilor, care sunt semnele care arata ca nu iti acorzi suficient respect:

1. Esti invidios. Pe restul lumii. Fie ca este vorba de colegi de munca sau prieteni, cunoscuti, resimti invidie ori de cate ori acestia iti vorbesc despre realizarile lor. Atunci cand esti prea aspru cu tine, cand nu te respecti suficient, ii vei uri pentru realizarile lor in loc sa-ti cauti inspiratia in reusita lor. Adevaratul motiv este ca, de fapt, tu te urasti pe tine. 

2. Minti tot mai des. Nu este vorba de minciuni grave, grele, ci de mici cosmetizari ale adevarului, care te pun intr-o lumina mai buna. Fie ca este un motiv inventat pentru care ai intarziat la o intalnire sau pentru care nu ai indeplinit o sarcina, minciunile nenecesare nu te vor ajuta pe termen lung, ba mai mult, te vor face sa te simti tot mai vinovat, scazand proportional si respectul de sine. Tine minte ca adevarul este mai bun, chiar daca, pe moment, nu esti pus intr-o lumina favorabila. 

3. Nu te duci la sala. Sau nu te demachiezi. Sau mananci fast-food la orice ora. Sau fumezi, consumi prea mult alcool cand iesi in oras etc. Lista poate continua la nesfarsit. Cand iubesti pe cineva, vrei sa-l faci fericit. Ori TU nu te iubesti, deci nu ai grija de tine. Ritualurile de ingrijire, sportul, o dieta sanatoasa, sunt dovezi de iubire si respect fata de propria persoana, nu o corvoada. Iubeste-te mai mult si vei arata mai bine astfel incat te vei iubi si mai mult. E un cerc care iti va aduce benficii. 

4. Autocritica, mereu la datorie. Esti dur/a cu tine insuti/insati, te pedepsesti pentru toate acele lucruri pe care nu le faci bine sau suficient de bine. Iar aceasta critica nu va face decat sa-ti coboare respectul de sine, dupa care te va cobori si in ochii celorlalti. Daca tu mereu te critici, cum ar putea altii sa te aprecieze?

5. Perfectiunea este singura care te poate face fericit/a. Perfectiunea este o utopie. Demonstrabil stiintific. Este imposibil ca totul sa mearga struna: sa arati bine, sa te simti bine, sa ai un job de milioane, toata lumea sa te iubeasca. Nu poti sa continui sa traiesti intr-o bula de sticla in care perfectiunea sa fie posibila. Viata este un sir de compromisuri, care te includ. Iar vorba aceea din batrani - "ce nu te doboara, te face mai puternic" - contine un sambure de adevar. Fii fericit cu tine si vei vedea ca lucrurile se aseaza. Lucrurile bune se intampla atunci cand le dai ocazia sa se intample, prin urmare fa loc in viata ta armoniei. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare