Dezvoltare personala

#relatii #dezvoltare personala #dragoste

3 greseli pe care le fac oamenii la 30 de ani

Traseul profesional, apartenenta la un grup de prieteni sau o cariera fulminanta? Pasiune sau avantaje financiare? Acestea fac parte din dilemele de la 20 de ani, insa la 30 de ani este vremea bilantului. Iata care sunt cele mai mari 3 greseli pe care le fac oamenii de 30 de ani:

1. Neglijarea prietenilor in favoarea carierei. Desigur, este importanta cariera, mai ales acum, la inceputul ei, cand dispui de energia necesara pentru a-ti urma visele in domeniul profesional, insa nu trebuie sa urmaresti acest lucru cu orice scop. In acest caz, iti vei neglija relatiile de prietenie, atat de importante odata cu inaintarea in varsta, cand ai nevoie de suport - pierderea parintilor sau in cel mai fericit caz boala acestora, casatoria, nasterea primului copil etc. Degeaba ajungi CEO daca nu ai cu cine impartasi aceasta bucurie sau ajungi sa castigi zeci de mii de euro pe an, dar nu ai cu cine pleca in concediu, nu-i asa?

2. Pasiune sau bani? Alegerea carierei este atat de importanta, insa multi considera ca banii sunt cei care conteaza mai mult in aceasta decizie, lasand pasiunea pentru mai tarziu. Altii spun ca este mai important sa-ti urmezi visul, dar ajung la 30 de ani fara o cariera, fara un loc de munca macar stabil, fara o locuinta stabila, pe scurt fara directie. Psihologii recomanda echilibrul. Astfel, daca decizi sa te concentrezi pe o cariera in care rasplata financiara este considerabila, incearca sa-ti folosesti timpul liber pentru a te dedica pasiunilor, voluntariatului, lucrurilor care te fac sa te simti bine. Daca insa visul tau este sa faci o calatorie in jurul lumii, incearca sa faci acest lucru gasind si o componenta financiara: fie devii fotograf freelancer, jurnalist etc.

3. Scenariul lasat mostenire. E adevarat ca adesea auzi "eu la varsta ta aveam casa si un copil..."? Da, posibil, insa fiecare persoana are propriul ritm pentru viata sa. Nu inseamna ca trebuie sa te aventurezi sa faci un credit pentru casa desi nu ai un job stabil sau sa te casatoresti cu prima persoana care iti propune acest lucru. Poti trai in chirie si la 40 de ani, iar in timpul acesta sa-ti ridici o casa la munte sau poti decide sa ai primul copil dupa ce ai atins stabilitatea financiara dorita. Din nou insa, echilibrul este foarte important. Nu amana la nesfarsit aceste lucruri, timpul nu se intoarce.  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii