Dezvoltare personala

#fericire # defecte fericire # dezvantaje fericire

3 greseli majore pe care le fac oamenii cand sunt fericiti! Iata ce dezavantaje prezinta!

Fericirea este cautata de toata lumea, insa cercetari recente au aratat ca aceasta nu este pe intregime buna. Studii recente au dezvaluit ca persoanele fericite fac trei mari greseli. 

Astfel, chiar daca fericirea este mai presus decat banii, felul in care arati sau dragostea, ea prezinta si unele dezavantaje. Iata care sunt acestea si ce trebuie sa faci ca sa nu cazi in capcana lor: 

1. Oamenii fericiti sunt mai lenesi in gandire 

Oamenii fericiti gandesc mult mai greu decat cei tristi. Acestia utilizeaza mai greu comenzile cognitive. Intr-un studiu recent, oamenii de stiinta au prezentat unui grup de 15 persoane o lista de cuvinte, precumm obosit, odihna si pat, iar apoi au cerut participantilor sa isi aminteasca lista. Printre cuvintele din noua lista, cercetatorii au introdus si o serie de elemente false, precum somn, care nu au aparut in prima lista. In urma rezultatelor, s-a constatat ca oamenii fericiti, in proportie de 50%, au indentificat mult mai putine cuvinte din lista primara, decat celelalate persoane. 

2.  Oamenii fericiti sunt mult mai increzatori

Acelasi studiu a aratat ca oamenii fericiti sunt mult prea increzatori si au tendinta de a vedea lumea mai roz decat realitatea. De asemenea, ei sunt mult mai creduli si sunt capabili sa isi dea seama cu persoane mincinoase doar in 50% din cazuri. Asadar, fericirea te face prea optimist si mult prea increzatori in persoanele care nu merita. 

3.  Oamenii fericiti sunt mai putin convingatori

Cu ani in urma, cercetatorul Bob Cialdini ca, pentru a fi convingator, este nevoie de o comunicare persuasiva imensa, cu argumente clare si detaliate. Se pare insa ca oamenii fericiti trec cel mai adesea peste aceste detalii. In trei studii, oamenii de stiinta au descoperi ca persoanele fericite sunt atente la detalii in proportie de 20%. 

Fericirea confera numeroase beneficii, insa trucul este sa recunoastem ca fericirea nu este singura emotie legitima si ca alte stari emotionale ar trebui sa ne ghideze in anumite situatii. Acesta se numeste "flexibilitate emotionala" si este un element fundamental al sanatatii psihice. 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare