Acasa.ro e IUBIREA

#povesti de dragoste #VIVA L’AMORE #cupluri peste 10 ani # relatii fericite #cupluri fericite

VIVA L’AMORE! Mavru si Sandi, dupa 44 de ani de relatie implinita:"Intr-un cuplu care se respecta, certurile sunt obligatorii"

Manata de dorinta de a-i descoperi secretele, Maridana Arsene (jurnalist, blogger, PR de succes) a inceput o investigatie pe cont propriu despre acest sentiment unic, subiectul preferat al poetilor, scriitorilor, cantaretilor... DRAGOSTEA! Astfel, cupluri care au la activ peste un deceniu de fericire i-au dezvaluit povestile lor de dragoste, oferindu-ne o altfel de „cheie” pentru experienta “si-au trait fericiti pana la adanci batraneti"!

La trei saptamani dupa ce s-au cunoscut, Mavru a cerut-o in casatorie pe Sandi. In septembrie 2018 au implinit 44 de ani de la casatorie si impreuna sunt de-a dreptul deliciosi. Nu pot unul fara altul, chiar daca se mai "inteapa" din cand in cand, chiar daca se mai parasc unul pe altul copilului lor…
In casa lor nu trece o zi fara rasete si glume, si acum, chiar daca se indreapa spre 70 de ani, au planuri zilnice, dar si pe termen lung.
Sunt pensionari, dar sunt inca activi, muncesc ca si cand ar fi la inceput de drum…
Cand unul sufera de ceva, isi gaseste sprijinul in celalalt.
Cand unul inregistreaza vreo victorie, se bucura si celalalt ca si cum ar fi a lui proprie.
Cand sunt departe unul de celalalt, vorbesc de zeci de ori la telefon – orice nimic, orice maruntis. Nici EL, nici EA nu au cunoscut pe altcineva intim, deci pentru ei nu exista termen de comparatie decat la nivel virtual. Cum de nu s-au plictisit unul de altul si cum de au rezistat tentatiilor fara a se frustra?

(Rep.:) La cat timp din momentul in care v-ati cunoscut a avut loc primul sarut, prima noapte de dragoste si mutarea impreuna?

Mavru: Primul sarut s-a intamplat sa fie la doua-trei zile dupa ce ne-am cunoscut, iar prima noapte de dragoste si mutatul impreuna au fost dupa casatorie, adica la aproimativ trei luni de cand ne-am vazut prima data.

Sandi : Dupa un pupic pe obraz in lift in prima zi, la cateva zile a venit si primul sarut. De mutat, ne-am mutat dupa patru luni, imediat dupa casatorie. La munte, in luna de miere, a avut loc si prima noapte de dragoste. A fost dragoste la prima vedere, m-am indragostit de la etajul 10, imediat ce l-am vazut din balcon.

2. Cand ati constientizat ca atractia a disparut?

Mavru: Eu nu pot spune ca atractia unuia fata de celalalt s-a diminuat.

Sandi: Un soi de atractie mai exista si astazi, in sensul ca si acum imi privesc cu drag barbatul si-l gasesc prezentabil. Atractia aceea cu goluri in stomac, pasiunea aceea nebuna s-a estompat la circa 2-3 ani dupa ce ne-am casatorit, dar nu a fost neaparat un lucru rau

3. Nevoia de sex, de intimitate s-a diminuat. Cu ce ati suplinit absenta acestui tip de apropiere, conexiune?

Mavru: Aceasta nevoie scade de la un an la altul proportional cu cresterea armoniei si intelegerii de ambele parti. Cel putin asa s-a intamplat in cazul nostru.

Sandi: Cu tandrete si afectiune.

4.Cand valul de pe ochi s-a ridicat definitiv, cand l-ai vazut pe celalalt asa cum este, cu bune si cu rele, cu calitati si defecte, ce te-a facut sa mergi mai departe si ce te-a ajutat sa te menti fericit/multumit in relatie?

Mavru: M-am concentrat asupra calitatilor mai mult decat asupra defectelor si a functionat. Defectele au ramas mereu in umbra.

Sandi: Am cautat sa vad ce ne uneste mai mult decat ceea ce ne desparte. In fond, toti avem si calitati si defecte

5. Ai incercat sa-l schimbi pe celalalt sau sa te schimbi tu?

Mavru: Un pic din fiecare, e ceva uman. Si da, am facut si compromisuri, fara nu se prea poate nimic trainic. Insa nu compromisuri majore.

Sandi: Ne-am dat unul dupa celalalt asa natural, fara sa fortam, sa ne impunem cu orice pret.

6. Cand ai descoperit valorile si convingerile comune?

Mavru:  Valorile si convingerile au aparut pe masura ce ne-am cunoscut si stiu sigur ca ne-au tinut aproape si ne tin inca.

Sandi: Inca din primele intalniri. Din fericire, am avut si avem inca valori si convingeri asemanatoare.

7. Omul este supus tentatiilor si se spune ca simte atractie fata de alti semeni de mai mute ori in viata. Cum ai reusit sa ramai fidel persoanei de langa tine fara a acumula frustrari, regrete?

Mavru: In cazul meu, aceste tentatii au fost de neatins – pentru ca apareau doar in vise sau la tv. 

Sandi: Eu nu am avut aceste tentatii, nu am vazut pe nimeni mai potrivit mie decat sotul meu.

8.Ai avut oportunitatea de a calca stramb, cu totii o avem intr-o lume ca-n cea in care traim. Sunt barbati care considera ca un barbat puternic nu refuza niciodata o astfel de oportunitate. Esti de acord cu ei/cum a fost in cazul tau?

Mavru: Oportunitati de a calca stramb au aparut chiar de mai multe ori – mereu exista femei dispuse sa-ti complice existenta – dar daca esti suficient de cerebral, gasesti resurse sa le eviti. Am fost mereu constient de riscul de escaladare a sentimentelor si stiu ca pentru un moft poti plati prea scump. Cand stii ce ai nevoie e mai usor sa renunti la ce-ti doresti. Pentru ca obiectul dorintei se poate schimba de multe ori, de prea multe ori…

9. Cum ai reusit sa menti treaza curiozitatea si sa acorzi atentie celuilalt chiar si dupa multi ani de trai in comun?

Mavru: prin dragostea adevarata fata de celalalt.

Sandi: prin forta iubirii, care a crescut de la un an la altul.

10. Te mai simti dorit/a, pretuit/a dupa 44 ani de la casatorie? Prin ce anume?

Mavru: Nu mi s-a creat niciodata senzatia ca nu as fi pretuit/dorit.

Sandi:  Da. Prin afectiunea si grija/sprijinul pe care mi le ofera zilnic.

11. Monotonia/rutina, vesnicul dusman al unei relatii vii, fericite. Cum ai reusit sa o gestionezi?

Mavru: Daca au fost momente de monotonie s-a trecut repede peste printr-un alte momente de bucurie/surpriza aparute instantaneu.

Sandi: Parca ar simti…cum apuc sa ma plictisesc, cum face ceva care ma surprinde. In plus, are un soi de veselie, de optimism molipsitoare.

12. De ce nu ai ales noul/noutatea, ce anume te-a oprit?

Mavru: In momentul in care alegi o noua relatie, nu te mai poate opri nimic. Te setezi pe nou si vrei alta relatie, alta, alta, alta…

Sandi: Dragostea, bunatatea si harnicia lui mi-ajung si ma tin departe de orice ispita.

13. Cat de des va mai faceti surprize / cadouri?

Mavru: Imi plac surprizele si am deseori parte de ele de la sotia mea. Eu, in schimb, am cam neglijat surprizele…

Sandi: Destul de des. Mai ales eu lui.

14. Cat de des va creati oportunitatea unor momente speciale?

Mavru: Nici momente speciale nu am mai creat in ultimul timp. O scapare…rusiniiica!

Sandi: Aici tot eu sunt cea cu initiativa.

15. Care sunt tabuurile din relatia voastra? Exista ganduri/intentii pe care nu le impartasiti cu partenerul de viata? De ce?

Mavru: Tabuurile din relatie se manifesta mai mult in zona intimitatii. Exista o limita autoimpusa, peste care nu am reusit sa trec niciodata. Impart aproape totul, dar ceva trebuie sa fie doar al meu.

Sandi: Eu ii spun tot ce-mi trece prin cap, fara rezerve.

16. Cat mister poti pastra dupa zeci de ani impreuna, cum stii cum sa dozezi taina…

Mavru: Acum, dupa atata timp, chiar ca nu mai exista mister. Dar e ceva cu care invatam sa traim... Si, de la o anumita varsta incolo, nevoia de nou, de mister, de adrenalina se micsoreaza.

Sandi: Dupa atatia ani sunt ca o carte deschisa

17. Cat de dese sunt certurile si cat ati stat cel mai mult timp suparati unul pe celalalt?

Mavru: Intr-un cuplu care se respecta, certurile sunt obligatorii. Certuri constructive, prin care nu-l ranesti/jignesti pe celalalt, ci prin care cauti solutii la problemele aparute. Niciodata nu am stat suparati mai mult de doua ore.

Sandi: Ne certam din nimicuri destul de des… Sunt certuri fara consecinte grave. Ne impacam in cateva minute, nu suportam sa stam nevorbiti.

18. Gelozii au existat? Daca da, cum le-ati facut fata?

Mavru: Da, daca dragostea este sincera exista si o umbra de gelozie.

Sandi:  Da. Unde exista pasiune exista si gelozie. Mi-amintesc ce am simtit cand l-am vazut discutand si razand cu o colega de-a lui – un mare ghem in stomac si ganduri aiurite… Norocul meu a fost ca este un barbat intelligent, care nu mi-a dat motive de gelozie, nu a flirtat niciodata cu alte femei in prezenta mea. Si ii multumesc pentru asta!

19. Cumpene… V-au unit sau au macinat “zidul/constructia”?

Mavru: Depinde de natura lor. Am avut cateva, dar nu ne-au afectat negativ deloc. Dimpotriva.

Sandi: Am avut cateva, dar cea mai mare a fost in jurul varstei de 40 de ani. Ceva ce ar fi putut sa ne desparta. Insa am ales sa ramanem impreuna, asa cum am jurat “la bine si la greu”. Odata ce-ti asumi o alegere, lucrezi in sensul ei, nu impotriva, cred ca aici e cheia.

20. Traim intr-o lume in care fuga dupa bani a devenit o prioritate. Ce rol au banii in relatia voastra, au fost ei vreodata sursa neintelegerilor?

Mavru: De multe ori chiar am avut discutii legate de bani, dar nu despre lipsa lor, ci despre cum sa-i folosim mai inteligent, cum sa-i punem pe caprarii. Iar asta pentru ca am decis sa avem banii la comun.

Sandi: Banii... oricat ai avea, banii tot par sa nu ajunga. Iar fiecare are la un moment dat propriile prioritati. Atunci apar discutii, nu neaparat neintelegeri, insa pot fi discutii in contradictoriu. Imi vine in minte un exemplu - masina. Masina e un bun comun, eu voiam o marca, sotul meu - alta marca. Pana la urma a fost ca el, era normal sa cedez pentru ca barbatii se pricep mai bine la masini decat femeile. Eu vedeam dorinta lui ca pe un moft, pentru ca pentru mine masina este doar o chestie practica. Dar am lasat de la mine atunci si am recuperat eu cu alte ocazii . 

21. Secretul/reteta unei relatii implinite…

Mavru: As spune o iubire sincera si respect pentru relatia cu omul iubit. Iar asta implica o munca zilnica, o munca pe care ideal e sa o resimti ca placuta.

Sandi:  Nu pot spune o reteta, dar cred ca iubirea se cultiva si daca vrei, poti orice. Daca ai convingerea ca in doi e mai frumos si mai usor, cultivi aceasta convingere zi de zi. Asa a functionat in cazul meu.

22. Visul vostru neimplinit...

Mavru: Anul acesta am reusit sa mergem pentru prima data intr-o vacanta in strainatate. A fost atat de frumos incat acum visam la o noua experienta, una intr-o tara exotica. Este ceva care pentru noi pare imposibil de realizat, dar de visat, visam...de ce nu?! 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare